Optimizare pentru Graph Search de la Facebook: SEO intalneste social media

22/10/2013
  • Graph Search de la Facebook

Graph Search de la Facebook se dezvolta si cei din lumea marketing-ului se straduiesc sa inteleaga oportunitatile provenite din domeniul social si al search-ului. A devenit clar ca o combinatie a celor doua, cautarea si tacticile de social media sunt necesare daca telul brand-urilor este de a imbunatati vizibilitatea in rezultatele din graph media search.

Aducem in discutie cum  poti sa utilizezi SEO si cele mai bune practici de comunicare in social media  pentru ca amandoua sa optimizeze pagina de Facebook si sa favorizeze interesul pentru aceasta.

Diferenta din Graph Search si restul

Graph Search de la Facebook este bazat pe o diagrama sociala, ceea ce inseamna ca rezultatul de cautare a unui utilizator este personalizat bazat pe conexiunile ei. Comparat cu cautarea pe Google sau Bing si fiind prezentate cu rezultate din tot internetul bazat pe potriviri de cuvinte cheie, Graph Search de la Facebook iti prezinta rezultate din continuturile impartasite numai pe Facebook. Acesta este dintr-o baza de date de peste un miliard de oameni, mai mult de 240 de miliarde de fotografii si peste un triliard de conexiuni sociale.

Continutul este limitat datorita setarilor de confidentialitate si productivitatea este bazata pe pagini, aplicatii, grupuri, fotografii si locuri.

Pentru ca optimizarea pentru Graph Search de la Facebook nu este la fel cu optimizarea unei pagini de internet de cautare, sunt cateva tehnici pe care le poti folosi pentru a-ti optimiza pagina de Facebook, bazat pe cele mai bune practici SEO. Odata optimizata pentru cautare poti apoi sa te concentrezi pe cum sa optimizezi angajamentul social pe aceste pagini.

Graficul de cautare Facebook este un “big data” personal. Este un motor de cautare bazat pe datele tale de retea (conexiunile, like-uri, interese etc.). Graph Search de la Facebook combina socialul si continutul de date pentru individuali si (eventual) afaceri. Pentru ca cei din lumea marketing-ului sa maximizeze oportunitatile de la graficul de cautare Facebook exista o serie de cautari si strategii bazate pe zona de social si tactici care pot fi folosite pentru o astfel de actiune.

Graph Search de la Facebook

Optimizare pentru Graph Search de la Facebook

Pagina, URL si titlu
Exact asa cum optimizarea pe pagina este vitala pentru SEO, optimizarea pe pagina Facebook este primul loc unde merita sa incepi cu strategia Graph Search de la Facebook. Asigura-te ca ai selectat categoria potrivita si planul pentru informatiile de baza (cum ar fi scurta descriere si elementele de pe pagina “despre tine”) sa contina cuvinte cheie descriptive, exact ca si cautarea. Fii sigur ca pagina ta este relevanta, intotdeauna actualizata si cu informatie care merita impartasita.

Asigura-te ca numele paginii tale si URL-ul sunt directe, dar naturale si relevanate pentru marca/ afacerea ta.

Asigura-te ca utilizatorii te pot gasi prin adaugarea de link pe pagina de Facebook a site-ului tau.

 

Invita prieteni pe pagina ta.
Graph Search de la Facebook este un bun instrument pentru afaceri mici si locale si acum este mai important ca niciodata pentru aceste afaceri sa fie active pe Facebook. Cautarea utilizatorilor pentru un produs sau serviciu anume poate acum sa gaseasca usor recomandarile facute de prieteni. Pentru ca afacerile sa aibe avantaje cu graficul de cautare Facebook o listare si o “urmarie” locala sunt esentiale.

O alta diferenta o fac substraturile de cautare si rafinamentul pe care motorul de cautare Facebook le ofera fata de Google. De exemplu, o cautare Google poate sa-ti arate restaurantele din Timisoara, oarecum o viziune dimensional singular. O cautare pe Facebook poate sa-ti arate restaurantele din Timisoara, contrar celor care locuiesc in alta parte. Sau acele appreciate de prietenii tai singuri, cei hetero sau gay,cei care lucreaza la o companie anume…

Pentru a-ti pregati pagina de Facebook pentru optimizare locala pe baza graficului de cautare considera urmatoarele:

Daca ai o locatie sau o pagina locala a spatiului este vital sa iti actualizezi acum adresa ca sa fii sigur ca poti sa apari ca rezultat cand cineva cauta o locatie anume.

Daca este pe un sector nisa , precum hotelurile, restaurantele, calatorie si bilete de calatorie atunci ar trebui sa imbratisezi Graph Search de la Facebook acum.

Graph Search de la Facebook

  • Distribuirea de continut (postari, imagini, video etc.) este cheia pentru a aparea in rezultatele Graph Search de la Facebook. Cel mai bun mod sa atragi audienta este sa postezi regulat continut de calitate si relevant.
  • Asigura-te ca ai continut relevant pentru afacerea ta.
  • Foloseste imagini de calitate cand distribui.
  • Incurajeaza oamenii sa interactioneze cu continutul tau adecvat: posteaza actualizari care vor atrage like-uri si comentarii, cere utilizatorilor sa distribuie sau sa eticheteze o fotografie etc.
  • Creeza continut original si creativ care sa permita oamenilor sa intre in contact cu brand-ul tau.

Angajamentul pe Facebook
Cand vorbim despre importanta semnalelor sociale, like-uri si prezenta pot fi vazute ca importante semnale de clasificare prentru graficul de cautare Facebook. Este important sa fii creativ cu angajamentul si interactiunea, focuseaza-te pe strategii, cum ar fi concursurile cu fanii tai. Atragand fanii buni si relevanti si grupuri iti permiti sa trimiti un si mai puternic semnal de clasificare.

Edge Rank

Algoritmul propriu Facebook-ului , EdgeRank, determina cum, unde si daca o postare apare in noile informatii ale utilizatorului. In general, cu cat un utilizator interactioneaza mai mult cu o pagina Facebook (sa ii placa, sa distribuie, postari, comentarii, accesand link-uri etc.) cu atat continutul paginii o sa apara in ultimele informatii. Aceasta inseamna ca nu este de ajuns doar sa ii faci pe fani sa dea like la paginii tale. Daca ratezi in a-i face pe acestia sa fie angajati continutul tau se poate sa nu apara in ultimele informatii ale acestora deloc!

Cei din lumea marketing-ului trebuie sa inteleaga bine EdgeRank-ul pentru a crea si a posta continut care sa atinga numarul maxim de observatori. Ar trebui sa se asigure ca interactivitatea si captarea atentiei fanilor sunt prioritare in mestesugul strategiei de continut a paginii de Facebook.

Concluzie
Optimizarea pentru graficul de cautare Facebook nu este o stiinta exacta pentru ca produsul (si graficul social in sine) sa continue sa evolueze. Ce este sigur totusi este ca Facebook are enorme resurse de date la dispozitia sa si platforma are unul dintre cele mai puternice semnale sociale de pe internet. Afacerile pot si ar trebui sa aibe avantaje in urma promovarii si comunicarii eficiente pe Facebook.

Agentia Limonade poate crea o strategie decvata si poate comunica in numele afaceri tale, pentru ca voi sa aveti de castigat. Cere acum o oferta personalizata. Ne poti suna la tel 021 310 82 82 sau pe mail la office@limonade.ro

Share Button